Valvesüsteemid ja läbipääsusüsteemid

Valvesüsteemide ning läbipääsusüsteemide projekteerimine ja paigaldamine

Turvasüsteemid on tavaliselt integreeritud ja need täidavad nii läbipääsusüsteemi kui ka valvesüsteemi ülesandeid. Valvesüsteemid ja läbipääsusüsteemid projekteeritakse, paigaldakse ja hooldatakse järgides kehtivat Eesti Vabariigi seadusandlust ja asjakohaseid standardeid nagu EVS-EN 50131.

Enda töös puutume igapäevaselt kokku Paradoxi nõrkvoolusüsteemide paigaldamisega, kuid tihti kasutame ka Inner Range, FoxSec ja DSC seadmeid.

Valve- ja läbipääsusüsteemid koosnevad keskseadmest, erinevat tüüpi anduritest (infrapuna, mikrolaine, kombineeritud, liiniandurid), helisignaali seadmetest, erinevatest kontrolleritest näiteks uste juhtimiseks, sõrmistikest, kaardilugejatest ja kommunikatsiooniseadmetest nagu GSM või IP moodul.

Valvesüsteemide ja läbipääsusüsteemide toimimispõhimõtted

Toimimispõhimõtted peamistel erinevat tüüpi anduritel:

  • Infrapuna liikumisandurid (PIR) – reageerivad objektidele mis on ümbritsevast temperatuurist erineva temperatuuriga.
  • Magnetkontaktandurid – kasutatakse peamiselt ustel ja akendel. Koosneb kahest osast, kui osad on omavahel koos, on kontaktid kinni ja kui need osad üksteisest eralduvad, läheb kontakt lahti, mis annab häire.
  • Mikrolaineandur – kasutab Doppleri efekti objektide tuvastamisel. Tegemist on aktiive anduriga, mis tarbib ka rohkem voolu. Saadab välja mikrolaineid ja mõõdab nende tagasipõrkumise aega.
  • Klaasipurunemisdetektor – analüüsib helispektrit ja reageerib klaasi purunemisest tekkivale iseloomulikult helile

Valvesüsteemide turvalisuse kategooriad

Valvesüsteemile omistatakse kindel turvalisuse kategooria, millest kõige kõrgem on 4. kategooria ja kõige madalam 1. kategooria, kusjuures kogu terviku kategooria määrab ära selle kõige koosluse kõige madalama kategooriaga seade.

Kõige enam projekteeritav ja kasutatav turvalisuse kategooria on 2. Eeldatakse, et sissetungija teadmised sissetungimishäire süsteemidest on piiratud ja et ta kasutuses on üldlevinud vahendid ja kantavad instrumendid.

Keskkonnaklassid

Teiseks oluliseks aspektiks nõrkvoolusüsteemi paigaldamisel ja projekteerimisel on ruumide keskkonnaklassid, vastavalt millele tuleb valida andurid. Keskkonnaklasse on neli, millest esimene klass on stabiilse temperatuuri ja keskmise suhtelise õhuniiskusega kuni 75% siseruumid.

Neljas klass on täiesti välitingimustes, kus eeldatakse temperatuuri varieerumist -25 kuni +40 kraadi ning sademetele täielikult avatud. Paigaldatavad komponendid peavad siin olema piisava IP astmega, tavaliselt IP66.

Valvesüsteemide haldamine

Valvesüsteemid väiksemates paigaldistes ei ole tavapäraselt keskselt hallatavad ja monitooritavad. Vea- ja häiresignaalid saadetakse üle IP võrgu või GSM võrgu valitud kontaktidele või turvaettevõttele. Suuremate süsteemide puhul jälgitakse keskselt ka veasignaale, uste avanemisi, sulgemisi, lahtioleku aegu ja muud.

Tihti koostatakse süsteemi juhtimiseks visualiseeritud kaart koos komponentide paiknemisega ja valvealadega ning seadistatakse süsteemi ajakava järgi toimimine, näiteks lahtiolekuajad, automaatne valvestamine jm.

Enamasti kõik keskseadmed salvestavad süsteemi logi, kus registreeritakse kõik sündmused nagu uste avamised kaardiga, valvest maha võtmised, valvesse panekud ja häired. Lisaks ka kõik keelatud toimingud nagu PIN koodi valesti sisestamine või ilma õigusteta kaardiga ukse avamise proovimine.

Videovalvesüsteemi integreerimisel visualiseerimistarkvarasse on võimalik ilma õigusteta läbipääsu katsetamisel koheselt ette võtta sama ruumi või ust jälgiv valvekaamera.

Scroll to Top